perjantai 8. tammikuuta 2016

-31,5° - KUVANKÄSITTELYSSÄ TALVIMAISEMA (PHOTOSHOP CS6)


Moi! Jonkun verran on toiveita kuvankäsittely-aiheisista postauksista tullut, joten tässäpä olisi! Ajattelin tehdä tämän ajankohtaisesta aiheesta, nyt kun lumi on ainakin Pohjoisessa jo maassa, ja talvikuviin on kiva värejäkin saada esille valkoisen lumen lisäksi.
 

Talvisia maisemakuvia tykkään käsitellä niin, että värit tulevat kirkkaana esille, alkuperäisen ja käsitellyn kuvan ero on siis melko huomattava. Kuvassa olen säätänyt kontrastia, saturaatiota, kirkastanut & tummentanut värejä sekä lisännyt valmiin, netistä ladatun käyrän kuvaan. Kuva on tosiaankin käsitelty Photoshopilla, eli ohjelmasta riippuen tiettyjä toimintoja saattaa puuttua tai olla eri tavalla merkittynäAluksi pienen suoristamisen jälkeen säädän kuvasta perusasiat mieleisiksi. Kirkkautta (brightness) päätin hieman laskea kun varaa oli, ja samalla myös auringonlaskun sävyt tulivat hieman tehokkaammin esille. Kontrastilla (contrast) vahvistin värejä. Burn Tool on tarkoitettu tuomaan sävyjä takaisin puhkipalaneista kohdista, mutta sen lisäksi käytän sitä myös tummentamaan kuvasta haluamiani kohtia. Tässä tapauksessa tummensin taivaanrannan oransseja sävyjä. Sävy-valikossa (vibrance) säädin saturaatiota (saturation) reilulla kädellä, joka siis käytännössä tarkoittaa sävyjen kirkastamista. Tämän jälkeen kuva näyttää tältä:


 Seuraavaksi luon kuvalle uuden tason (layer). Olen ladannut netistä Photoshop-ohjelmaan sopivia käyriä (curves), jotka siis toimivat tietynlaisina tehosteina kuvalle. Ikävä kyllä en enää muista mistä tässä käyttämäni käyrän latasin, mutta netistä löytyy paljon samantapaisia (esimerkiksi hakusanalla Photoshop cs6 free curves).Tämä käyrä vahvistaa kuvan vihreitä sävyjä sekä tuo tehoa väreihin.

 
Kun olen käyrän ladannut netistä ja Photoshopin Curves-valikossa etsinyt sen kansiosta ja ladannut Photoshopiin, en sen kummemmin ala käyrää enää muuttamaan. Nyt kun käyrä on avattu uudelle tasolle (layer), tason voimakkuutta/läpinäkyvyyttä voi säätää tasojen yläpuolella näkyvästä palkista tason ollessa valittuna. Itse asetin läpinäkyvyyden noin puoleenväliin. Tämän jälkeen kuva alkaakin olla valmis!

 
Jos ei ole mahdollisuutta esimerkiksi Photoshopia päästä käyttämään, niin sekä netissä olevista ohjelmista että koneelle ladattavista ilmaisohjelmista löytyy todennäköisesti kaikki tämän ohjeen vaiheet, lukuunottamatta mahdollisesti tasoja tai käyriä. Kuvankäsittelyn voi jättää hyvinkin vähäiseksi (jos sitä tekee), itse tykkään käsitellä kuvia hieman kovemmalla otteella. Tämä on vain pientä pintaraapaisua siitä, mitä kaikkea Photoshopilla voi saada aikaan.

Tässäpä olisi oikeastaan ensimmäinen kuvankäsittely-postaukseni tänne blogin puolelle. :-) Mitä mieltä olette; Oliko neuvot selviä/epäselviä, vaikeita/helppoja ja saitteko vinkkejä kuvankäsittelyyn

Otan kaikenlaisia postaustoiveita vastaan blogin yläpalkissa olevaan Lukijoiden toiveet -kommenttiboksiin! 12 kommenttia:

 1. Loistava postaus !! Näitä ehdottomasti lisää :)

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiia! Kiva jos tykkäsit, eiköhän näitä jatkossakin blogin puolella nähdä. :)

   Poista
 2. Juu, ihan selkeää tekstiähän tuo. Joku voisi tietysti kysyä, että kannattaako Tiian käyttää aikaansa tuollaisten oppaiden kirjoittamiseen, sillä kaikille tunnetuimmille kuvankäsittelyohjelmistoille on jo kirjoitettu lukuisia oppikirjoja. Niitä voi ostaa omaksi tai käydä kirjastossa ilmaiseksi lainaamassa.

  Tietysti jos Tiialla innostusta riittää, niin jaksaahan noita lukea… 

  P.S. Blogin uusi ulkoasu näyttää hyvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään meinaa vaan olla porukka sen verran laiskaa, ettei välttämättä kirjastoon lähteminen ole enää ensimmäinen vaihtoehto, vaikka sieltä varmasti vastauksia löytyisikin. Netistähän ne vastaukset nykyään ensimmäisenä etsitään, siksi tällaiset postaukset on mun mielestä ihan mielenkiintosia muidenkin bloggaajien blogeissa. Ja kiitos, kiva jos tykkäät!

   Poista
  2. Netistä toki löytää tietoa, mutta mielestäni perinteinen kirja on siinä mielessä kätevä, että kaikki aiheen tieto löytyy yhdestä ja samasta paikasta. Harva bloggaaja jaksaa kirjoittaa vaikkapa 200-sivuista kuvankäsittelyopasta, vaan yleensä blogeissa olevat ohjeet kertovat vain joistain yhdestä aiheen
   osa-alueesta. Eli, eri tietoja pitää sitten etsiä eri paikoista. Toki sisällöilläkin saattaa olla eroa, jos vertaa vaikkapa jonkun peruskoululaisen ja vuosia ammatikseen kuvankäsittelyä tehneen henkilön opaskirjoitusta.

   Hyvä kuitenkin, että vaihtoehtoja löytyy…

   Poista
 3. Tosi mahtava postaus! :)


  http://vilhelmiinalyydiaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Tosi selkeesti toteutettu, älyttömän kiva!

  VastaaPoista
 5. Mahtava postaus. Tykkäsin :) Liityn seuraamaan blogiasi :) Olen nimittäin itsekkin valokuvaus hullu ja tykkään muokata kuvia :) http://vauhdillavastatuuleen.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitoksia paljon :) kiva kuulla, tervetuloa blogini lukijaksi!

   Poista