lauantai 11. maaliskuuta 2017

VINKKEJÄ LINTUKUVAAMISEEN
Heippa!

Nyt kun keväiset säät on alkaneet lisääntyä, niin mulla ainakin kuvausinto on kasvanut hurjasti ja pihalla olenkin viihtynyt viime päivinä enemmän kuin muutamina viime viikkoina yhteensä! Avainsanat minun huipulle kuvauspäivälle on sopiva pukeutuminen ja oikeanlainen kalusto. Tässä postauksessa avaan hieman omia kokemuksia ja vinkkejä siihen, miten erityisesti lintukuvaamiseen kannattaa valmistautua.Minulla kaikki lähtee liikkeelle pukeutumisesta. Vasta viime aikoina olen alkanut panostamaan siihen tavallista enemmän, ja enää en voisi elää ilman oikeanlaisia ulkovaatteita. :D Kerrastot, huivit ja muut ulkoiluvaatteet on tulleet tutuksi ja kokoajan tekisi mieli ostaa lisää. Säästä riippuen pukeutumiseen kannattaa todella panostaa, koska vasta oikeanlaisen ja hengittävän ulkoiluvaatteen käyttäminen auttaa ymmärtämään, miten paljon mukavampi on ulkoilla esimerkiksi kerrasto päällä, kuin kaksi villapaitaa ahdettuna takin alle. Jos en tiedä minkä verran vaatetta kannattaisi pukea, niin puen mieluummin vähän ja lisään repusta tarpeen tullen lisää.Toinen asia johon kannattaa kiinnittää huomiota, on kalusto. Jos kalustoa on kertynyt, kaikkea ei tietenkään kannata mukana raahata. Rungon lisäksi itse otan mukaan teleobjektiivin (pitkän polttovälin objektiivi, esimerkiksi 300mm) sekä lisäakut. Jos kuvauksen kohteena on kesyt linnut, pidän mukana myös laajan polttovälin objektiivia mahdollisten ruokintakuvien mahdollistamiseksi.
Tässä tapauksessa itse olisin siis lähdössä käsivaralta kuvaamaan. Jos tarkoitus on kuvata ujompia lintulajeja, voi olla hyvä kantaa mukana myös esimerkiksi jalustaa ja kaukolaukaisinta.


Pyypillitystä viime vuodelta.


Minne sitten kannattaa kaluston kanssa suunnata?
Itse aloitin lintujen kuvaamisen itselle helpoimmalla tavalla, eli kuvaamalla kesyjä lintuja. Esimerkiksi lintupuusta vähän matkan päähän sijoittuminen voi tuottaa hyvää tulosta, ja siinä saa todennäköisesti useamman mahdollisuuden kokeilla asetuksia ja tutkia lintujen käyttäytymistä.
Olen käynyt kuvaamassa myös kanalinnustuksen ohella kanalintuja, kuten pyitä ja metsoja. Isommat linnut tuovat huomattavasti enemmän haastetta esimerkiksi liikkumisen ja odottamisen kannalta. Nämä siis silloin, jos kyseisiä lintuja onnistuu löytämään!
Internet on suuri apu lintukuvauksen ohella, sillä sieltä voi katsoa lintulajien elinalueita sekä sitä, mihin vuorokauden aikaan niitä voi havaita, mitä ne syövät jne. Netin apua ei siis kannata ujostella.Kun sopiva kuvauspaikka on löytynyt, jäädään odottamaan. Jos lintuja ei ole heti paikalla, kannattaa malttaa ja pitää hermot. Näytönkirkkaus pienimmälle ja puhelin käteen, tai sitten ihan vain odotella ja ihastella luontoa. Kun lintuja ilmaantuu, kannattaa välttää nopeita ja äkillisiä liikkeitä, sekä tietysti tehdä kaikki tarvittava mahdollisimman hiljaa. Tässä vaiheessa kamera kannattaa olla jo asetettuna niin, että kuvaamisen aloittaminen on mahdollisimman helppoa eikä kameraa tarvitse alkaa kaivamaan repusta. Myös asetukset voi asettaa vaikkapa lintuja odotellessa, ja tarkentaa niitä tarvittaessa kuvausvaiheessa lisää.Vinkkinä helpottamaan lintukuvausta kannattaa joskus kokeilla ottaa mukaan siemeniä tai muuta linnuille sopivaa ruokaa. Joskus tämä auttaa houkuttelemaan lintuja, ja parhaimmillaan lintu saattaa tulla kädeltä asti hakemaan ruokaa! Tällöin kannattaa tosin toimia nopeasti. :D
Lintujen seuraaminen kannattaa, ja kyky sijoittua kuvaamaan ja löytää lintuja kehittyy kokoajan. Siksi kannattaakin lähteä kuvaamaan hyvillä hermoilla, ja valmistautua siihen, ettei lintuja välttämättä ensimmäisillä reissuilla löydy.
Onko täällä muita innokkaita lintukuvaajia? Millaisia reissuja olette saaneet aikaiseksi? :)

6 kommenttia:

 1. ÄÄäää, siis aivan uskomattoman ihania kuvia!! Nämä ja aiemmat mitä nyt selasin muutamia postauksia taaksepäin, jään lukijaksi. Minä oon nyt vastikään innostunut lintukuvauksesta. Vuoden alussa mietin mulle tavoitteita tälle vuodelle ja jostain tuli idea tavoitteesta kuvata 100 eri lintulajia tämän vuoden aikana. Noh, oon jo pahasti jäljessä mun aikataulusta mutta lintukuvausinnostus ei ole kuitenkaan hävinnyt. Pääasia ei mulla ole siinä, että saisin huikeita kuvia, vaan siinä, että kuvista tunnistaa lajin, opin ehkä lisää kuvaamisesta ja on pakko mennä viikoittain ulos luontoon, mikä tekee vaan hyvää. Kalusto mulla ei myöskään ole kovin hyvä, kamera on todella vanha Canonin 1100D ja siihen yhtä vanha Canonin 75-300mm putki. Usein kyllä tuntuu, ettei tuo 300mm riitä, ainakin jos lähden vaikka jonnekin metsään linturetkelle. Parhaimmat kuvat ja eniten kuvia oonkin saanut just kotipihalla lintulaudan ympäriltä. Minusta tämä on kyllä mukava ja monipuolinen harrastus, vaikka usein olen joutunutkin palaamaan retkiltä tyhjän muistikortin kanssa. Mutta ehkä ne reissut tästä rikastuu kun kevät etenee pidemmälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos paljon Kirsi! :)
   Ihan loistava idea tuo 100 linnun bongaus. Valokuvaamisen lisäksi tuosta tulee paljon muutakin hyötyä! :)
   Kunnolla luontoon lähtiessä olen itsekin todennut tuon 300mm:n olevan välillä vähän turhan lyhyt. Tuohon olen kuitenkin ratkaisuna käyttänyt raw-kuvaamista ja kuvien kroppaamista myöhemmin jälkikäsittelyssä. Tulevaisuudessa tarkoituksena on kasvattaa vähän tuota millien määrää, kunhan rahapussi tämän sallii. :-D Mukavaa hommaa tämä joka tapauksessa on, juurikin vaikka ei muistikortille mitään jäisikään! Tsemppiä sulle kevään kuvailuihin, toivotaan paljon lintuja! :-)

   Poista
 2. Tosi ihania kuvia, varsinkin toi sinitiaisen kuva sulatti sydämen. Kauniit väritkin sun kuvissa, kumpa itekki oppis kuvaamaan ja muokkaamaan kuvia yhtä taidokkaasti! ❤ Mulla on Canonin 55-250mm putki, jolla on saanut joskus otettua linnuista ja oravista ihan siedettäviä kuvia, sen kanssa pitää vaan päästä aika lähelle pieniä kohteita, joka tekee pikkulintujen kuvaamisesta haastavaa. Usein kyseinen asia turhauttaa eikä kovin usein tule lintuja kuvailtua, mutta sun kuvien ansioista aijon kyllä taas keväällä kokeilla mökillä ottaa lintu kuvia vuoden tauon jälkeen.

  http://neeacamillaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Neea! :)
   Mulla on suunnitelmissa kevään edetessä tehdä jonkunnäköinen kuvankäsittely-postaus jossa kerron omia tapojani käsitellä kuvia. Ehkä teen sen juuri lintukuvauksesta! ;)
   Isoin haaste lintujen kuvaamisessa on varmasti juurikin kaluston hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla, jokaiselta kun ei löydy niitä 500mm objektiiveja. Voin siis samaistua sinuun!
   Tässä tapauksessa maltti on paras keino päästä lintuja lähelle, eli toisin sanoen odottaa että linnut tulevat sinun luoksesi. Ei toimi aina, mutta sillon kun toimii niin hyvä tulee! :)
   Ihana kuulla että innostuit, tsemppiä lintujen bongailuun!

   Poista
 3. Kääk miten ihania kuvia! Etenkin toi pullasorsakuva oli ihana. Itellä ei riitä vielä skillsit sellaiseen kuvailuun vaikka olenkin lintuja ahkerasti kuvaillukin, etenkin niitä puluja ja lokkeja Steissillä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mirette! Onhan tuossa oma haasteensa, mutta kuvaamalla kehittyy! :)

   Poista