tiistai 16. toukokuuta 2017

5&5 VINKKIÄ BLOGGAAMISEEN

Heippa!

Bloggaaminen on menettänyt suosiotaan muun sosiaalisen median paineen alla. Esimerkiksi YouTube, Facebook ja Instagram vievät omassa arjessani hyvin paljon aikaa. Toisaalta, kaupallinen bloggaaminen on kasvanut todella paljon, ja moni työ vaatii nykyään verkkojulkaisemisen taitoja. Silloin tällöin kirjoittaminen ja kuvien jakaminen blogiini on terapeuttista, ja onhan se nyt hienoa saada myös lukijoilta palautetta! Kuitenkin, harmittavan monesti bloggaajien hiljaisuuteen on syynä kiire. Tähän perusteluun olen itsekin joskus turvautunut, mutta todellisuudessa asia ei ainakaan omalla kohdallani ole niin. Blogin äärelle istuutuminen vaatii vain kynnyksen ylittämisen, ja sen jälkeen homma on ihan parasta! Tästä syystä kokosin 10 vinkkiä, joilla motivaatiota voi pitää yllä.
1. Korvaa muuta somenkäyttö-aikaasi blogillasi
Ainakin omaan arkeeni kuuluu päivittäin esimerkiksi YouTuben ja Instagramin jatkuva selailu ja niiden päivittäminen. Nämä hetket voi korvata esimerkiksi uusien kirjoitus-aiheiden laittamisella muistiin, blogikuvien ottamisella tai kirjoittelemalla tulevan postauksen lauseita ylös.

2. Aseta realistiset tavoitteet
Liian suuret toiveet lukijoiden, katselukertojen ja kommenttien suhteen vievät motivaatiota. Tavoitteita on hyvä olla, mutta niiden rajat kannattaa asettaa ennemmin vähän alakanttiin kuin yläkanttiin. Näin em. asioista voi tehdä itselle positiivisen motivaation lähteen, ja joskus saatat yllättyä! Bloggaustahti kannattaa pitää sellaisena, että se tuntuu sinulle itsellesi sopivalta. Älä siis pakota itseäsi tuottamaan sisältöä pelkästään lukijoiden miellyttämisen vuoksi. Bloggaajan sisällöstä näkee todella helposti läpi pakolla tuotetun sisällön, ja onhan se paljon mukavampi seurata ihmistä, joka tuottaa sisältöä hyvällä fiiliksellä, vaikka sisältöä harvemmin tulisikin!


Lataa puhelimeesi esimerkiksi kuvankäsittely-app, johon voit koota kuvia jotka tulevat blogiisi!


3.
Kun kirjoitat, kirjoita
Tämän asian olen huomannut joskus tuottavan itselleni ongelmia. Minulla on tapana suunnitella mielessäni etukäteen tulevan postauksen aihe ja sisältö melko loppuun saakka. Kuitenkin, koneen ääreen istuessa huomaan keskittyväni samalla kaikkeen muuhun. Kirjoittaessa saatan selata samalla Facebookia tai lukea päivän uutisia. Tämän olen huomannut vaikuttavan keskittymiskykyyn todella paljon, ja tästä syystä pyrin nykyään keskittymään kirjoittamiseen 100%. Jotta keskittyminen pysyisi blogin parissa, kannattaa tietysti valita aiheiksi itseäsi oikeasti kiinnostavat asiat, ja näin asiaan perehtyminen on paljon mukavampaa. Tässäkin asiassa tietysti on poikkeuksia, sillä jotkut pystyvät keskittymään moneen asiaan samaan aikaan menettämättä ajatusta alkuperäisestä asiasta. #kateellinenheille!

4. Pidä teksti viihdyttävänä
Millaista blogikirjoitusta tykkäät itse lukea? Miellyttääkö esimerkiksi paljon kuvia sisältävät kirjoitukset, vai haluatko selkeitä ja lyhyitä tekstikappaleita lukemisen helpottamiseksi? Näihin asioihin kiinnittämällä huomiota voit vaikuttaa blogisi sisältöön todella paljon! Kokoa sellaisia postauksia, mitä itse kokisit viihdyttävänä toisen blogista lukea.

5. Panosta kuviin
Nykyään kuvilla on suuri merkitys melkeinpä missä vain asianyhteydessä missä niitä käytetään. Laadukkaita ja panostetun näköisiä kuvia arvostetaan, ja pelkästään ne kertovat bloggaajasta jo paljon. Kun alat kuvaamaan blogikuvia, kannattaa panostaa laatuun. Onhan se nyt paljon miellyttävämpi katsoa laadukkaita kuvia rakeisten ja sinnepäin otettujen sijaan. Kuvaustyylejä on olemassa yhtä monta kuin kuvaajaakin, ja tästä syystä ainakin itse kuvien suhteen tykkään eniten rohkeasta ja omannäköisestä tyylistä!


Opiskellessani Kuusamossa kokosin kuvistani kuvassa näkyvän valokuvakirjan. Kuvassa myös tutkintotodistukseni ja opas, jonka avulla olen kehittynyt niin paljon!


6. Perehdy
Kirjoittaminen on loistavaa ajanvietettä, ja sen sanotaan olevan terapauttistakin! Tähän samaistun. Kun olet löytänyt kirjoittamisen aiheen, kannattaa tutustua asiaan oman tiedon lisäksi hieman myös esimerkiksi netin kautta. Vaikka tämä voi tuntua joskus turhalta, huomaan ainakin itse sen avaavan monesti uusia ajatuksia ja näkökulmia! Perehtyminen on totta kai hyödyllistä myös tietojen varmistamisen kannalta, ettei tule kirjoitettua vahingossa väärää tietoa. Kun alan etsimään lisätietoa netistä, huomaan joskus selailevani samasta asiasta tietoa vielä tunnin kuluttua. Hienoa tässä on myös se, että perehtymistä harrastamalla voi saada lisää tietoa ja uusia ideoita tuleviinkin juttuihin!

7. Pidä blogisi linja
Bloggaamisen aloittaessasi olet varmaan päättänyt, minkä tyylistä blogia haluat ylläpitää. Onko tyylisi lifestyle, valokuvaus, ajankohtaiset asiat vai kenties eläimet? Aiheiden lisäksi myös kohdeyleisö kannattaa päättää, sillä se helpottaa blogisi levittämistä ja markkinointia todella paljon. Kun tarjoat lukijoillesi lupaamaasi sisältöä, säilyy heillä mielenkiinto blogiasi kohtaan ja heidän odotuksensa todennäköisesti tulevat täyttymään.Kokoamalla blogiisi tulevaa materiaalia paperille ylös, helpotat ajatuksenjuoksua ja saat ideat heti ylös niitä unohtamatta.


8.
Seuraa muita bloggaajia
Muiden bloggaajien seuraaminen pitää sinut kartalla esimerkiksi ajankohtaisista aiheista, mutta antaa myös motivaatiota itsensä perehdyttämiseen ja bloggaamiseen. Jos löydät sopivan aiheen joltakin toiselta, kannattaa kuitenkin tehdä se omalla tyylillä plagioimatta toiselta.

9.
Liity blogiryhmiin
Erilaiset keskustelupalstat ja Facebook-ryhmät on omalla kohdallani yksi suurimmista katsojaliikenteen tuojista. Kun olen julkaissut uuden postauksen, jaan sen lähes heti muualle someen. Tämä on myös tehokas tapa verkostoitua, saada itsesi näkyville ja tutustua muihin bloggaajiin! Käytössäni on Google Analytics, jolla seuraan liikenteen lähteitä, katsojatilastoja ja muita jotka koen tärkeäksi tietää. Tästä päästääkin viimeiseen kohtaan, joka on ...

10.
Seuraa tilastoja
Em. Google Analytics on uskomattoman kätevä blogia pitäessä! Sieltä näkee tilastot melkeinpä mistä vain. Blogin liikenteenlähteitä ja käyttäjämääriä on siinä määrin hyvä seurata, jotta tietää, millainen yleisö blogiasi seuraa. Jos esimerkiksi ikä-kohderyhmäsi ei vastaa tilastojasi, osaat tehdä tarvittavia muutoksia jotta pääset tavoitteeseesi.


4 kommenttia:

 1. Asiaa! Pakkopostauksia ei ole kiva lukea, ja huomaan itekki tekeväni välillä sellasia. Ennemmin tai myöhemmin ne päättyy luonnoksiin, koska huonosti kirjoitettua tekstiä tai rakeisia kuvia ei ole kiva kattoa vaikka tekstin olisi sitten kirjoittanut itse. Vähän niin ko tarjoaisit asiakkaalle ala-arvoista ruokaa ravintolassa. (Huomaa kuka on kattonut Kurjia kuppiloita lähiaikoina)

  Usein huomaan eksyväni muualle postausten kirjoittamisen ja valmistelun aikoihin. Onneksi postaus tallentuu automaattisesti, niin ei menetä mitään vaikka ikkunan sulkiskin. Toki kuvilla on oma paikkansa, koska en halua että se Googlen antama 15 GB menee täyteen ainakaan lähiaikoina... ja onhan sillä harhailulla hyviäkin puolia, samalla tulee ilmi mahdolliset korjailut ennen julkaisua.

  Kohdeyleisöä en ole tän koommin miettinyt, mutta lukijoiden perässä en ole juoksemassa - haluan että blogiini eksyy lukijoiksi ne ihmiset, ketkä ovat aidosti kiinnostuneet mun blogistani, en kaipaa näitä ns. botteja ja haamuja lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on ihan totta, että sillä hetkellä nopeasti "sutaistu" teksti voi näyttää hyvältä, mutta myöhemmin uudelleen lukiessa se ei enää olekaan niin hyvä. Ja joo, kieltämättä Bloggerin automaattinen tallennus on pelastanut monen monta kertaa.. :D
   Se on kyllä hienoa, jos/kun oma yleisö on juuri sellainen millaisen itse on halunnut. Isoissa seuraajaluvuissa on toisaalta puolensa, mutta henkilökohtaisesti mikään ei kyllä voita oikeasti kiinnostuneita lukijoita. :)

   Poista
 2. Hyvä postaus! Tässä on tavallaan kiteytetty se kaikki, mitä bloggaaminen todella sisältää. Muutenkin ehkä tämä suunta mitä sinun omasi edustaa on vaihtelevaa sopivissa määrin. Sain myös postauksesta itselleni hyviä vinkkejä mös bloggailuun joka lähinnä on harrastus, mutta tuo maineen ja kunnian toivo on myös todellinen motivaattori vaikka itse kirjoitan lähinnä päiväkirjamaisesti itselleni näitä juttuja. Itse olen tyytynyt lähdetietoihin ja kävijätietoihin, joita blogger tarjoaa omassa blogissani. Liittynen seurailemaan tätä sinun blogia joka kiinostaa myös oman koulutuksenikin ja harrastusten puolesta!
  ~ Finnlandsnorsk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri!
   Hienoa kuulla että hyödyit postauksesta. Tervetuloa seuraamaan! :)

   Poista