maanantai 1. toukokuuta 2017

PALKKAAT VALOKUVAAJAN - MISTÄ OIKEASTI MAKSAT?

Alkuperäinen postaus on jostain syystä poistunut Bloggerista, joten tässä sama postaus toisena versiona. Pahoittelut edellisen postauksen kommentoijille joille en kerennyt vastata.

Moikka!

Mulla on jo jonkin aikaa ollut mielessä tehdä postaus siitä, mitä valokuvaajan työ pitää oikeasti sisällään kun asiakkaan kanssa toimitaan. Usein tuntuu ihmisillä olevan tietynlainen stereotypinen ajatus, jossa valokuvaajan työhön kuuluu kuvien ottaminen ja niiden lähettäminen. Oikeastihan nuo kaksi asiaa ovat vain murto-osa siitä, mitä ammattiin oikeasti kuuluu!


Yleinen ajattelutapa:


Palkkaan henkilön, joka ottaa hyvät ja laadukkaat kuvat, ja lähettää ne minulle.

Mutta tämän lisäksi maksat myös..

1.
Henkilö, joka luo sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaiset kuvat
Kuvaustilanteessa valokuvaaja tarkkailee valoa ja sen suuntaa, ohjeistaa ja kuuntelee kuvattavaa kohdetta, säätää kameran asetuksia, sommittelee ja rajaa, ideoi, tarkkailee tilannetta tulevien kuvaustilanteiden mukaan yms! Nämä tilanteet eivät siis ole pelkkää napin painamista.

2. Valmistautuminen
Siinä vaiheessa kun asiakas huokaisee helpotuksesta saadessaan valokuvaajan hankkimisen hoidetuksi, alkaa valokuvaajan työ. Kuvauskeikkoihin valmistautuminen sisältää ennakkosuunnittelua, inspiraation hakua netistä, ideointia, toteutuksen valmistelua, mahdollisen assistentin palkkaamista ja paljon muuta.


3. Kamerakalusto ja lisävarusteet
Teknologia uusiutuu kokoajan. Kuten esimerkiksi uutta televisiota ostaessa, myös kamerateollisuudessa uusien tuotteiden hinnat ovat korkealla. Kamerarungon lisäksi valokuvaajilla on usein useampia objektiiveja, ja näiden lisäksi myös valaisutarvikkeita, suotimia, jalustoja ja muita tarvittavia varusteita.

4. Valaisutarvikkeet
Keikoilla valokuvaajilla on monesti mukana ulkoinen salama. Sellaisten hinnat pyörivät usein sadoissa euroissa, mutta sen lisäksi valaisuun kuuluu paljon muutakin: Niihin lukeutuvat esimerkiksi erilaiset heijastimet. Studiotilat omistaessa yksi kalleimmista rahanviejistä on valot, boxit, niille tarkoitetut jalustat ja muut studiovalot.


5. Tietokone ja lisävarusteet
Tietokone on iso osa valokuvaajan arkea. Markkinointi, sosiaalisen median ylläpito, kuvien käsittely ja lähettäminen, varmuuskopioinnit ja muut vievät paljon aikaa.


6. Kuvankäsittely-softat ja ohjelmistot
Itselläni on käytössä Adoben ohjelmistot Photoshop ja Lightroom. Photoshopin kuukausimaksu on 24,79€/kk. Lightroom reilun kympin kuukaudessa. Nämä palvelut voi ostaa yhdessä edullisemmalla kuukausihinnalla, joka on 12,39€/kk.


7. Koulutukset, kurssit ja ammattitaidon kehittäminen
Kuten muissakin ammateissa, kuuluu myös tähän erilaiset koulutukset ja kurssit. Kamerat kehittyvät jatkuvavasti, ja kuvaajat pysyvät aallon harjalla käymällä erilaisissa koulutuksissa. On olemassa myös lukematon määrä erilaisia muotokuvaus- luontokuvaus-  ja muita ammattiin liittyviä koulutuksia, jotka kehittävät omaa ammattitaitoa. Nämä vievät paljon aikaa ja rahaa. Näiden avulla valokuvaaja kehittyy kuvaajana, ja kokemus taas näkyy kuvaustilanteessa ja lopputuloksessa.


8. Assistentti
Usein varsinkin muotokuvia ottaessa valokuvaajalla on mukanaan kuvausassistentti. Hänen tehtäviin kuuluu sekä heijastimen pitäminen ja valon ohjaaminen, mutta myös kuvaustilanteen tekeminen kuvaajalle ja kuvattavalle mahdollisimman sujuvaksi.


9. Muisti ja varmuuskopiointi
Kuvien siirtäminen laitteille vaatii paljon muistia. Kuvat pitää myös varmuuskopioida alkuperäisten versioiden häviämisen varalta. Harva käyttää tietokoneen sisäistä muistia, (eikä sitä edes suositella) vaan ostaa ulkoisia kovalevyjä ja säilyttää kuvia niillä. Näiden hinnat pyörivät satasissa.


10. Studiotilat, toimistotilat ja vuokramaksut

11.
Myynnin edistäminen ja markkinointi
Tämä pitää sisällään esimerkiksi sosiaalisen median päivittämisen ja oman tuotteensa markkinoinnin. Nettisivujen ylläpito (päivittäminen, domain-maksut, webhotel-maksut ym), mainokset ja muut vaativat aikaa, rahaa ja panostamista.


12. Puhelin- ja nettimaksut
Monilla valokuvaajilla on käytössä erillinen työpuhelin, jolla pitää yhteyttä asiakkaisiin. Puhelinlaskujen lisäksi kuluja tulee myös netin käytöstä.


13. Myyntiverot, yrittäjäverot ja muutFreelancerina toimiessa asiakkaan kanssa sovittu hinta ei ole sama kuin bruttopalkka. Laskun summalla pitää kattaa työnantajakulut, arvolisäverot, loma- ja sairausajan toimeentulo, työvälinehankinnat sekä työn teosta aiheutuneet kulut. Hinnoittelussa otetaan huomioon myös em. kohdat.


14. Vuokraukset
Monet kuvaajat käyttävät tilanteen tarpeiden mukaan esimerkiksi firmoilta lainattua kalustoa. Tämän lisäksi vuokrakuluja voi mennä tiloihin ja muihin tarvikkeisiin.

15.
Rekvisiitta
Monesti asiakkaat kyselee sovittaessa, että onko minulta mahdollisuutta saada rekvisiittaa esimerkiksi lapsikuvauksia varten. Jotkut kuvaajat valmistautuvat asiakkaan toiveiden mukaisesti hankkimalla rekvisiittaa, jotkut eivät omista rekvisiittavarastoa laisinkaan.

Kun nämä ovat kunnossa, sisältyy työhön myös..


16.
Valokuvaaminen

17.
Kuvankäsittely

18.
Kuvien toimittaminen asiakkaalle.

Kaikki kohdat eivät päde jokaisen valokuvaajan kohdalla. Kaikilla ei esimerkiksi ole omia studio- tai toimistotiloja laisinkaan, jotkut toimivat alaisena. Kootut asiat ovat siis lähinnä yrittäjä-valokuvaajan näkökulmasta koottuja.


Millaisia ajatuksia tämä postaus herätti? Tuliko jotain uutta tai yllättävää, vai oliko kaikki jo ennestään tuttua?

2 kommenttia:

  1. Sinullako on nykyään jokin rekisteröity toiminimi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole vielä toiminimeä, teen opiskelijana siihen saakka kunnes valmistun! :)

      Poista