torstai 22. kesäkuuta 2017

7 & 7 VALOKUVAUS-VINKKIÄ ALOITTELEVALLEHeippa!

Valokuvaus-vinkkejä ei voi mielestäni koskaan olla liikaa, ja siitä syystä päätin koota 14 kohtaa, joiden avulla voi kehittää omaa valokuvaamista. Vinkit on koottu sekä oman kokemuksen että netin usein kysyttyjen kysymyksien pohjalta.1. Opettele aukon esivalinta
Aukon esivalinta Nikoneissa on A, Canoneissa Av. Syväterävyys ja sen vaikutus kuvaan on hyvä hallita ennen täysin manuaaliasetuksiin siirtymistä. Aukko tarkoittaa kameran näytöllä olevaa f-lukua.

2. Panosta muistikortteihin
Muistikortteja on olemassa monia erilaisia. Kannattaa siis panostaa muistikorttien hankkimiseen miettimällä etukäteen, miten nopean muistikortin tarvitset, ja paljonko tilaa sillä pitää olla. Muistikortin täyttymisen tai rikkoutumisen varalta niitä kannattaa olla useampi.

3. Suorita kurssi
Tänä päivänä valokuvauskursseja järjestetään monenlaisten tahojen pitämänä. Jos sinulla on mahdollisuus, kannattaa ehdottomasti suorittaa valokuvauskurssi! Siellä opit kameran perussäätöjen lisäksi todennäköisesti paljon myös sommittelusta, väreistä, laadusta ja muusta tarpeellisesta.
4. Järjestä
Mikä olisikaan mukavampaa kuin selata siistejä kansioita, josta löydät halutessasi heti tarvitsemasi. Kannattaa siis kuvien siirtämisestä lähtien pitää kansiot järjestyksessä, nimittäin kiireen tullen siitä on todella paljon hyötyä! Itselläni on kansiot järjestetty ensin vuoden mukaan, josta sitten alakansioita kuukausittain ja päivittäin. Erilaiset tapahtumat ja projektit olen nimennyt niiden omilla nimillään.

5. Opi hyödyntämään valoa
Tarkkaile luonnonvaloa ja sen osumista kohteeseen. Mistä suunnasta valo näyttää parhaimmalta? Entä oletko kokeillut kiinteän salaman vaikutusta kuvaan, tai kokonaan ulkoisen salaman käyttöä?
Valokuvaus on nimensä mukaisesti valon kuvaamista.

6. Hyvä kamerareppu
Jos kalustosi on kasvanut ja tarvitset tavallista kameralaukkua isomman kantotilan, suosittelen ehdottomasti kamerarepun hankkimista! Itselläni on käytössä flip-cover -mallinen reppu, joka on helppo ja turvallinen avata. Reppua hankkiessa kannattaa panostaa laatuun, nimittäin esimerkiksi vedenkestävyydestä olen huomannut olevan korvaamatonta hyötyä! Sen lisäksi tila ja muokattavuus on asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

7. ISO-arvo
Opettele ISO-arvon muokkaaminen ja sen merkitys kuvaan.8. Pidä ohjelmistosi päivitettyinä
Erilaiset sovellukset ja ohjelmistot tietokoneellasi ja puhelimellasi kannattaa pitää päivitettyinä.

9. Käytä jalustaa
Hyvään jalustaan kannattaa ehdottomasti panostaa! Vaikka hyllyn halvin jalusta saattaakin houkutella, on tukeva ja kantava jalusta ehdottomasti hyvä hankinta. Niiden kestävyys on parempi, ja kuvatessasi huomaat kyllä vaikutuksen kun alla on laadukas jalusta joka kantaa kamerasi varmasti. Jalustojakin on olemassa monia erilaisia, siksi kannattaa käyttötarpeesi mukaan miettiä, tarvitsetko ennemmin monopodin (yksijalkainen jalusta esimerkiksi urheilukuvaamiseen) vai tripodin eli kolmijalan.

10. Tarkista asetukset
Kuvatessasi kannattaa varmistaa asetukset joka kerta ennen laukaisemista. Näin vältät turhien kuvien syntymisen muistikortille, ja kehität samalla ymmärrystäsi asetuksia kohtaan. Tarkista tarkennus, ISO-arvo, valkotasapaino ja oikea asetustila ennen laukaisemista.
11. Investoi ohjelmistoihin
Netti on pullollaan ilmaisia kuvankäsittely-ohjelmia. Itselläni oli ennen Photoshopin ja Lightroomin käyttöönottoa käytössä Picmonkey.com -sivuston ilmainen ohjelma. Näiden ohjelmistojen välinen askel oli "kohtuullisen suuri", ja kokemuksen äänellä voin sanoa, että kunnolliseen ohjelmistoon kannattaa panostaa. Sen lisäksi että ne luovat parempaa jälkeä kuvallesi, antavat ne myös rajattomat mahdollisuudet kehittyä kuvankäsittelyssä.

12. Kuvaa RAW-kuvaa
Järjestelmäkamerat tarjoavat mahdollisuuden kuvata erilaatuista jpeg-kuvaa tai raw-kuvaa. Raw-kuvaa kutsutaan myös nimellä raakakuva, nimittäin se on pakkaamatonta kuvaa ja vie paljon enemmän tilaa siitä syystä muistikortiltasikin. Kuvankäsittelyvaiheessa raw-kuvien muokkaaminen ja käsittely on laadullisesti turvallisempaa kuin jpeg.

13. Pidä kenno puhtaana
Nykyään kamerat tarjoavat asetusvalikoissaan mahdollisuuden puhdistaa kuvakennon automaattisesti tai manuaalisti. Kuvakenno kannattaa puhdistaa mahdollisimman usein, jotta kennolle ei pääse pölyä tai karvoja, jotka sitten näkyvät kuvassa. Liikkeissä ja netissä myydään myös kennonpuhdistus-settejä, joiden avulla voit pitää kameran puhtaana. Suosittelen!

Tällaisia vinkkejä tällä kertaa. Saitko uusia ideoita tästä postauksesta, tai syntyikö kenties uusia vinkkejä jaettavaksi? :-)

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! :) Oishan se kiva, jos avaisit joskus juuri näitä mitä meinaa valoitusaika, aukko, ISO, väritasapaino jne myös aloittelijoille. Ihan vaikka vaan niitä pieniä juttuja esille, mutta näin kun itse myös kuvaan jo kolmannella järkkärillä niin ei juuri tässä mitään uutta omalle kohdalle.

  ~ Katri, www.finnlandsnorsk.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kiitos vinkistä, pitääpä laittaa muistiin!

   Poista
 2. Semmoinen vinkki vielä aloittelijoille, että kannattaa lukea se oman kameran käyttöohje ainakin kerran läpi, niin sitten ei tarvitse kiusata muita ihmisiä kyselemällä kameran nappulatekniikasta yms. joihin kysymyksiin löytyy vastaukset mainitusta käyttöohjeesta.

  Valokuvauskurssit jo mainittiinkin. Niitähän järjestää esim. kansalais- ja työväenopistot sekä vastaavat ja hinnat niissä ovat tyypillisesti muutamia kymppejä. Tokihan on sitten puhtaasti kaupallisiakin kursseja, mutta ne ovat sitten huomattavasti kalliimpia.

  Joka tapauksessa, hyvällä kurssilla oppii niin teoriaa kuin käytäntöäkin ja kurssilla voi aina kysyä jos jokin asia valokuvauksessa mieltä askarruttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämäkin on kyllä totta, käyttöohjeesta löytyy ratkaisu lähes kaikkiin ongelmiin kameran kanssa. Kursseja voin kyllä suositella, olen itsekin suorittanut yhden seurakunnan järjestämän ja sieltä oikeastaan lähti liikkeelle itselläni manuaaliasetusten opetteleminen ja mielenkiinto niihin.

   Poista