lauantai 5. elokuuta 2017

KAMERATERMIT: AUKKO & SEN SÄÄTÄMINEN

Heippa!

Joitakin vuosia sitten tein tänne blogiini muutaman ohjepostauksen järjestelmäkameran manuaalisäädöistä. Niiden olemassaolosta en ole varma, mutta nyt ajattelin tehdä uuden ohjesarjan hieman selkeämmällä ja kattavammalla sisällöllä. Nyt mukana on myös esimerkki-kuvia siitä, miten asetukset vaikuttavat käytännössä.

Nämä ohjeet on kirjoitettu mahdollisimman selkokielisesti ilman sen kummempaa ammattisanastoa tai muita hankalia termejä. Ohjeet sopii siis aloittelijallekin!AUKON SÄÄ
NIKON & OLYMPUS: A        CANON & PENTAX: AVKuvaustila valitaan kameran päältä löytyvästä komentokiekosta. Miksi sitten juuri tuo kuvaustila? - A-kirjain tulee englanninkielisestä sanasta aperture, eli aukko. Viralliselta nimeltään tämä tila on aukon esivalinta. Tässä tilassa säädät itse aukkoa ja kamera säätää suljinajan automaattisesti itse sen mukaan. Sinun ei tarvitse koskea suljinaikaan siis ollenkaan.

Kaikki lähtee liikkeelle siitä, kun otat käyttöösi kameran komentokiekosta A (Av) tilan. Aukkoa ilmentää kameran ruudulla näkyvä f-luku. Eli silloin kun säädät aukkoa, f-luku muuttuu.

Aukon tehtävä on säätää, miten paljon kameran kennolle pääsee valoa. Jos otat objektiivin käteesi ja katsot kiinnityspäästä sen sisäpuolelle, näkyy siellä vastaavan näköinen alue:

Yllä olevassa kuvassa on kuvastettu siis aukon muuttumista isommasta pienempään. Vasemmassa reunassa f-luku on säädetty pieneksi (eli esimerkiksi f/1.4), kun taas oikeassa reunassa f-luku on iso eli esimerkiksi f/22.
Tässä monesti ajatus hieman sekoittuu, mutta itselläni muistisääntöjä toimii ajatella, että mitä pienempi f-luku on, sitä isompi aukko ja enemmän valoa kuvassa.
Ihan loogista!


Ylemmässä kuvassa aukko on ollut pieni, eli f-luku suuri. Suuri aukko vaikuttaa myös kuvan syväterävyyteen eli siihen, miten iso osa kuvasta näkyy terävänä. Jos kuvaat pienellä aukolla, näkyy kuvasta myös isompi osa terävänä.Tässä sama juttu käänteisenä. Tämä kuva on kuvattu isolla aukolla eli pienellä f-luvulla. Sen seurauksena myös syväterävyys-alue on kapeampi, ja tausta sekä ympärillä olevat kohdat näkyy huomattavasti ylempää kuvaa sumeampana.

Vaikuttaako aukko muuhun kuin valon määrään?

Jep. Kuten edellä mainituista kuvista voi huomata, valon määrän lisäksi aukko vaikuttaa myös kuvan syväterävyyteen eli alueeseen, mikä näkyy kuvassa terävänä. Yksistään aukko ei sitä kuitenkaan määritä, vaan siihen vaikuttaa myös objektiivin polttoväli (eli miten paljon olet zoomannut: Mitä pidempi zoom, sitä sumeampi tausta.) ja kuvaus-etäisyys.

Tätä on helppo kokeilla millä tahansa objektiivilla, jossa on zoom-mahdollisuus. Valitse jokin kuvattava esine ja aseta se jotain muuta kuin yksiväristä taustaa vasten. Asetu siitä metrin päähän, ja ota kohteesta kuva ensin ilman zoomia, sitten hieman zoomattuna, ja lopuksi zoom mahdollisimman pitkällä. Mitä enemmän olet zoomannut, sen sumeammaksi kohteen tausta muuttuu. 

Yllä kuvapari samasta kohteesta, joista ensimmäinen on kuvattu 55mm ja toinen 300mm. Kuvasin kohteen niin, että kohde pysyi kuvassa samanlaisena ja itse liikuin kauemmaksi. Objektiivini valovoima on 4.5-5.6, joka käytännössä tarkoittaa siis sitä, miten aukko muuttuu zoomatessa. Ilman zoomia objektiivini valovoima on siis 4.5 ja zoomin kanssa 5.6. Tällä kuvaparilla kuvastan sitä, miten kuvausetäisyys ja zoom vaikuttaa syväterävyyteen.

Millainen objektiivi kannattaa ostaa?
Tähän yksinkertaisena vastauksena on tietysti sellainen, joka on käyttötarpeisiisi sopiva. Vaihtoehtoja on monia laajakulmista pitkiin tele(zoom)-objektiiveihin. Yksi asia johon kannattaa kuitenkin ehdottomasti kiinnittää millien lisäksi huomiota on objektiivin valovoima eli suurin mahdollinen aukko/f-luku. Tämä tieto löytyy aina sekä objektiivin kyljestä että verkkokauppaa selatessa heti objektiivin millimäärän perästä.
Mitä valovoimaisempi objektiivi, sitä kalliimpi hinta. Jos vaihtoehtoina on esimerkiksi 50-200mm f/2.8 ja 50-200 f/3.5-4.5, on ensimmäinen kalliimpi jo pelkästään valovoimansa vuoksi. Huomioon kannattaa kuitenkin ottaa käyttötarpeet ja objektiivin loputkin ominaisuudet.

Yhteenveto
Kun säädät aukkoa, säädät f-lukua. Mitä pienempi f-luku on, sitä suurempi aukko on = sitä enemmän valoa. Valon määrän lisäksi aukolla vaikutetaan kuvan syväterävyyteen eli siihen, kuinka suuri osa kuvasta näkyy terävänä. Objektiivin valovoimaisuus (=pienin mahdollinen f-luku, esimerkiksi 2.8) on yksi suuri tekijä objektiivien myyntihinnassa.

Jos postaus auttoi sinua tai herätti kysymyksiä, jätä kommenttia! 

8 kommenttia:

 1. Todella hyödyllinen postaus, varsinkin niille jotka vasta aloittelevat. :)

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä postaus! Kerroit asiat selkeästi ja helposti ymmärrettävästi.

  VastaaPoista
 3. mahtavaa! näitä lisää :)

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Sika kiva postaus ja tätä peruskauraa onkin aina ihan kiva lukea vaikka on itsekin valokuvauslinjan puolesta nämä oppinut kantapään kautta :) Tän postauksen voin niiku suoraa laittaa miesystävän eteen kun on homma vedetty niin rautalangasta että sekin tajuaa miten homma menee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Itselläkin tulee luettua muiden kirjoittamia ohje-postauksia samoista aiheista ihan vaan pelkästään jo sen vuoksi, että on kiva nähdä millä tavalla muut selittävät asiat. Ja joo laita ihmeessä, kyllä pitäisi tiedon upota jos vaan jaksaa keskittyä lukemaan! :D

   Poista