maanantai 19. maaliskuuta 2018

HÄÄPARI: MITEN VALMISTAUTUA HÄÄKUVAUKSEEN? 👰🤵


Hei! 

Hääpäivä aiheuttaa paljon stressiä häitä suunnitellessa. Aikatauluttaminen ja asioiden sujuminen on tärkeää, jotta päivästä saadaan ikimuistoinen: kuvaus on ainutlaatuinen hetki, joka tapahtuu vain kerran. Jotta kuvista saadaan juuri toiveiden mukaiset, on tärkeää miettiä niitä etukäteen. Siksi kirjoittelin alle muutamia vinkkejä, miten hääpari voi valmistautua hääkuvaukseen!


Mallikuvat
Usein ajatukset ja ideat omiin hääkuviin kumpuaa netissä nähdyistä kuvista, joko tietoisesti tai tietämättä. Netti tarjoaa hyviä kuvapalveluita, joista voi etsiä omannäköisiä kuvia esimerkiksi valokuvaajalle omista toiveistaan. Sellaisia ovat esimerkiksi Google ja Pinterest. Mallikuvien avulla voit helposti tuoda esille toiveesi esimerkiksi kuvien värimaailman suhteen, saada inspiraatiota rekvisiittaan, keksiä mieluisen paikan kuvata jne. Tätä ehdotan aina myös asiakkaalle, ja siitä on todella suuri apu kuvaushetkessä!

Kuvaus ennen vihkimistä
Ajatuksen tasolla kuvauksen ajankohdalla ei välttämättä tunnu olevan kauheasti merkitystä. Olen kuvannut hääkuvia monella eri tavalla: Ennen virallista hääpäivää, ennen vihkimistä, vihkimisen ja juhlan välissä, juhlissa, juhlan jälkeen.. Kokemuksella voin sanoa, että ajankohdalla todella on suuri merkitys! Rennoin ja rauhallisin ajankohta on mielestäni ennen hääpäivää (esimerkiksi koemeikki/kampauspäivä) tai ennen vihkimistä. Tuolloin stressiä ei tuota pian jatkuva hääjuhla, tai yllättävät tilanteet joissa hääparia tarvitaan. Tämäkin riippuu tietysti paljon siitä, haluaako esimerkiksi puolison näkevän itseään valmiina ennen kirkkoa. 


Varaa sopivasti aikaa
Toiveista riippuen valokuvaus vie aikaa n. 45min-1,5h. Ajankäyttö kannattaa suunnitella niin, että esimerkiksi pieni myöhästyminen tai valmistautuminen eivät vie kuvaushetkestä puolta pois. Monilla kuvaajilla on tietty kuvamäärä jonka he lupaavat tietyn kuvausajan mukaisesti. Sitäkin ajatellen on hyvä varata ylimääräistä aikaa siirtymiseen ja valmistautumiseen. 

Heittäytyminen sallittua!
Perinteisten hääkuvien lisäksi kuviin voi tuoda näyttävyyttä esimerkiksi rekvisiitan tai vaikkapa lasten avulla! Myös omien harrastusten esille tuominen voi olla toimiva idea. Rekvisiitan käyttö myös rentouttaa kuvaustilannetta, ja parhaimmillaan saa valokuvaajan läsnäolon kokonaan unohtumaan! 


Varaudu säämuutoksiin
Mikäli sovitulle päivälle sattuukin kova myrsky, kannattaa olla varalta suunniteltuna toinen kuvauspäivä. Toinen vaihtoehto on toteuttaa kuvaus sisätiloissa, mikäli valokuvaajan kalusto sen mahdollistaa. Tätäkin on hyvä suunnitella etukäteen. Kuvauksen kannalta paras keli on pilvinen tai puolipilvinen, ja tämä yllättää monet! Suora auringonpaiste tuo haasteita kuvaajalle: Auringonpaiste voi saada silmät siristelemään, ja lisäksi aurinko luo kovia varjoja, joiden välttäminen tuo omat haasteensa kuvaustilanteeseen. 

Et voi olla liian tarkka toiveidesi suhteen
Välillä voi tuntua siltä, että toiveet ovat liian vaikeita tai tyhmiä toteutettaviksi. Valokuvaaja ei sitä kuitenkaan niin ajattele, vaan todennäköisesti helpottuu tarkoista ja yksityiskohtaisista toiveistasi! Voit siis huoletta ideoida vaikkapa haluamasi kuvakoot: Paljon lähikuvia, maiseman tuominen kuvissa hyvin esille, kampauksen ja sormusten lähikuvaus jne. Haluatko humoristisia ja nauruntäyteisiä kuvia, pusukuvia, perinteisiä hääkuvia vai kenties jotain ihan muuta? Kerro rohkeasti!


Kuvaajan tapaaminen ennen kuvausta on ok
Voisin omalle kohdalleni kuvitella haluavani tavata valokuvaajan ennen sopimuksen tekoa tai kuvausta. Se rentouttaa tulevaa kuvaustilannetta huomattavasti, eikä aikaa kulu tutustumiseen itse kuvaustilanteessa. Kahvitteluhetki voidaan käyttää esimerkiksi kuvaussopimuksen tekemiseen tai kuvien suunnitteluun. Halutessasi siis ehdota tapaamista rohkeasti valokuvaajalle.


Ole kriittinen kuvaajaa valitessasi
Jokaisella valokuvaajalla on oma tyylinsä kuvata. Esimerkkinä, olen itse hyvin luonnonläheinen ja moderni valokuvaaja. Hääparin halutessa kuvaan vaikka keskellä kaupunkia, mutta tyylini ja visuaalinen silmäni painottuu luontoon ja sen yksityiskohtien esille tuomiseen. Kannattaa siis rauhassa etsiä juuri oikeanlaista ja itseä sykähdyttävää valokuvaajaa. Jos et ole varma kuvaajasta, voit  aina ottaa yhteyttä ja kysellä vaikkapa mallikuvien avulla, pystyykö hän toteuttamaan haluamaanne. 

Hääkuvat ovat ainutlaatuisia, joita tulet muistelemaan vielä kiikkutuolissakin. Toivottavasti vinkeistä oli apua juuri sinulle. 

2 kommenttia:

 1. Ihana postaus todella kauniilla kuvilla! Tässä on hyviä vinkkejä ihan yleisesti myös potrettikuvaukseen ja henkilökuviin, sillä juurikin myös muihin kuvaushetkiin olisi hyvä valmistautua, kuten rippikoulu tai valmistujaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri!
   Kyllä, nämä sopii hyvin myös muunlaisiin kuvaushetkiin kuin häihin. :)

   Poista