keskiviikko 5. syyskuuta 2018

20-VUOTIAANA YRITTÄJÄKSI #1

Moikka!

Tänään 5.9 vietetään yrittäjän päivää. Sain tietää asiasta vasta aamulla, mutta sillä ei niin väliä. Tänään on ollut paljon yrittäjyyteen liittyviä keskusteluja, kuvia ja tarinoita some täynnä. Niitä on ollut mielenkiintoista ja inspiroivaa lukea. Hetken innostuksesta ajattelin kirjoitella lyhyesti omia ajatuksiani yrittäjyydestä. Miten olen pärjännyt, kun ensimmäistä vuotta on jäljellä vielä kolmasosa?


Sanan virallisessa muodossahan minä en ole yrittäjä, vaan kevytyrittäjä. Tarkoittaa siis käytännössä sitä, että teen työni kyllä omalla nimelläni ja itseäni markkinoiden kuten tavallinen yrittäjä, mutta  byrokratian puolestani hoitaa Osuuspankki. Papereiden pyörittely ja veroasiat ovat siis toistaiseksi pääosin poissa vastuultani. Homma on toiminut hyvin, ja olen pitänyt tästä toimintamallista. Toistaiseksi aion jatkaa samalla tavalla eteenpäin.

Yrittäjyystoimintani on koostunut pääosin valokuvaamisesta, mutta myös graafisesta suunnittelusta ja videoinnista. Kun aloitin asiakkaiden parissa reilu kolme vuotta sitten, aloitin täysin tyhjästä. En ole tehnyt työharjoitteluita laskematta töitä kenenkään alaisena päivääkään. Olin tavallinen koulua käyvä teini, jolla ei ollut ylimääräistä rahaa liiaksi saakka. Tein kaiken voitavani saadakseni itseni esille. Alku oli todella hankala, mutta sitäkin palkitsevampi saadessani muutamia kuvauskeikkoja vuoden sisällä kuvattavaksi. Vähitellen kuvauksia alkoi tulla silloin tällöin, kun paikalliset alkoivat tuntea minut ja näkivät kuviani esimerkiksi Facebookissa.


Kun aloitin kevytyrittäjyyden tammikuussa 2018, jännitti minua ihan kauheasti. Sain oman y-tunnuksen, perustin Facebook-sivun ja hieman myöhemmin erillisen yritystilin myös Instagramiin. Sosiaalinen media on aina ollut välttämätön yritystoiminnassani, ja olen pitänyt sitä alusta saakka  panostusta ja vaivaa tarvitsevana asiana.

Jostain syystä tammikuussa oloni oli tyhjä. Tuntui siltä, että olin aloittanut kaiken alusta. Sain alkaa markkinoimaan itseäni esimerkiksi Facebookissa, ja rahan sijoittaminen oli täysin uutta. Tuntui siltä, että kaikki ennestään luomani asiakassuhteet olivat hävinneet eikä minulla ollut mitään. Tuolloisen olotilan uskon johtuvan kuitenkin siitä, että yrittäjyyteni oli virallistunut ja loi minulle valtavat suorituspaineet menestyä.


Markkinointi ja verkostoituminen tehosi ja toi minulle palaavia, että myös uusia asiakkaita. Edelleenkään tuloni eivät olleet kehuttavat, ja yrittäjyyteni katsottiin sivutoimiseksi. Olen aina tiennyt olevani yrittäjäluontoinen ja kunnianhimoinen, enkä missään vaiheessa ole halunnut luovuttaa. Tiedostin sen, että yrittäjyys on hankalaa ja menestyminen vaatii paljon. Ajatus siitä, että jonain aamuna heräisin ja voisin ylpeästi todeta nostaneeni itseni nollasta elättämään itseni täysin yrittäjyydellä, motivoi minua äärettömän paljon.

Kun vertaa tähän saakka kahdeksan kuukauden mittaista yrittäjäntaivaltani alkuvuoden lähtötilanteeseen, on ihmeellistä ajatella, miten tilanne voi muuttua huomaamatta. Asiakaskuntani on kasvanut, olen tehnyt töitä monenlaisten projektien parissa ja kuvannut mitä ihanempia persoonia! Pystyn elättämään itseni hyvällä ruoalla ja ihanalla kodilla. Se on minulle paljon. Edelleenkään taloudellinen tilanne ei ole riippumaton, mutta sellaisia tavoitteita näin lyhyeen aikaan en ole edes miettinyt itselleni asettavani. Taloudellinen riippumattomuus on minulle pitkän ajan projekti, jonka uskon olevan palkinto kovasta työstä. Jälleen yksi ajatus, joka motivoi minua joka aamu nousemaan uuteen päivään ja kohtaamaan uusia, mahtavia ihmisiä.


Olen nyt elämäntilanteessa, josta haaveilin muutama vuosi sitten. Sillä aikaa olen kerennyt luomaan uusia unelmia, jotka tuntuvat nyt yhtä kaukaisilta kuin nykyinen elämäntilanteeni vuosia sitten. Tavoitin silloiset, suurimmat unelmani, joten miksipä en jatkaisi samaa linjaa!

Hyvää yrittäjän päivää!

20-vuotiaana yrittäjäksi -julkaisusarjasta tulee jatkoa blogiini myöhemmin.

8 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta jutusta. Sinulla on Y-tunnus, joten et ole varsinainen kevytyrittäjä. Suurin osa kansasta mieltää kevytyrittäjäksi henkilön, joka myy osaamistaan ilman y-tunnusta. OP-Kevytyrittäjä käyttää tuota käsitettä hämäävästi. Ks. esim. https://uusityo.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Olen kuitenkin rekistöröitynyt kevytyrittäjä-palveluun, jonka erikoisuutena ja erottuvuutena on tarjota käyttäjilleen y-tunnus muista poiketen. Virallisissa papereissa minut katsotaan kevytyrittäjäksi, joten sillä nimellä itseäni mielelläni kutsun.

   Poista
  2. Virallisissa papereissa olet toimnimiyrittäjä. Harmillista jos OP ei ole tuonut sitä tarpeeksi selvästi ilmi :(

   Poista
  3. Tarkoitan kommentillani lähinnä tätä:
   https://op-kevytyrittaja.fi/yrittajan-oppaat/toiminimen-perustaminen


   Olen hyvin tietoinen yritystoiminnastani, Op on hoitanut hommansa loistavasti ja voin suositella kevytyrittäjyyttä ehdottomasti muillekin!

   Poista
 2. ”Yrittäjä riskeeraa rahansa vapauden vuoksi sen sijaan, että riskeeraisi vapautensa rahan vuoksi.”

  Joopa joo, kyllä tuo yrittäjän ”vapaus” on varsin näennäistä. Kyllä sen yrittäjänkin pitää kovasti kumartaa sinne palkan maksajan, eli asiakkaan suuntaan. Eli, jos ei töitään tee niin kuin asiakas haluaa, niin kyllä ne asiakkaat varsin pian katoavat. Sitten toki saa todellista vapautta työstä, kun voi ruveta sossun rahoilla elämään…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä sanonnalla viitataan lähinnä siihen, miten yrittäjä mahdollistaa itselleen vapaat työajat sekä mahdollisuuden päättää tapansa tehdä töitä ja missä niitä tekee. Yrittäjänä työnteko on rankkaa, ellei jopa rankempaa kuin tavallisissa palkkatöissä. Sanonta viittaa siis hyvin vahvasti siihen, miten yrittäjän arki eroaa perinteisestä työpaikalle klo 8 - kotiin klo 16 -työstä.

   Kiitos kommentista!

   Poista
  2. Tässäkään ei pidä yleistää, sitä yrittäjyyttä kun on varsin monenlaista. On esim. joitakin suunnittelijoita, jotka voivat tehdä työtään vaikkapa läppäri sylissä kesämökin laiturin nokassa istuen ja varpaita vedessä uittaen ja aloittaen työnsä sitten kun sattuu heräämään.

   Sama ei kyllä onnistu vaikkapa jollakin rakennusalan alihankkijalla, joka tilataan töihin jonkin rakennuksen rakentajan työmaalle. Näillä on usein tiukat aikataulut työn tekemisen suhteen ja jos homma myöhästyy, tulee maksettavaksi viivästyssakkoja. Eli, kyllä he tekevät työtään juuri siinä kohteessa ja siihen aikaan kuin asiakas määrää.

   Sama on tilanne vaikkapa joidenkin kuljetusyrittäjien kanssa. Kyllä ne tavarat tai ihmiset viedään juuri sinne mihin asiakas käskee ja vieläpä sovittuna aikana. jne, jne. Esimerkkejä olisi vaikka kuinka.

   Sama tilanne lienee jossain määrin Tiialla itselläänkin. Jos asiakas pyytää Tiialta hääkuvausta ja kertoo, että häät ovat ensi lauantaina Oulun Tuomiokirkossa klo 10:00 ja jos Tiia siihen vastaa, että: ”Yrittäjänä minä itse päätän missä ja milloin työtäni teen”, niin taitaisipa Tiialta jäädä hääkuvauskeikka saamatta… ;-)

   Jossain YLE:n verkkosivulla oli yrittäjä-aiheista juttua kuten:

   ”Suomen yrittäjät selvittivät yksinyrittäjien tilannetta viimeksi pari vuotta sitten.
   Silloin selvisi, että keskivertopalkansaaja tienasi 3 338 euroa kuukaudessa. Päätoimisista yksinyrittäjistä kaksi kolmesta tienasi vähemmän kuin tavallinen palkansaaja.
   Joka viides päätoimisista yksinyrittäjistä ansaitsi alle tonnin kuussa”.

   Minulla ei siis ole mitään tarkoitusta yrittää yrittäjiä lannistaa, olen sivutoiminen yrittäjä itsekin, mutta yrittäjyyteen on hyvä suhtautua tietyllä realismilla. :-)

   Poista
  3. Puhut ihan asiaa. Tämän julkaisun tarkoitus on kertoa omasta kevytyrittäjyydestäni, ja sitä korostaakseni olen ottanut tähän itseäni kuvaavat lainaukset. Tuo lainaus ei tietenkään sovi kaikkiin yrittäjiin, mutta sellaisesta ei tässä julkaisussa ollut kysekään. Vapailla työajoilla tarkoitan sitä, että saan päättää 90% työajastani mitä teen, missä ja milloin. Loput 10% koostuu esimerkiksi juurikin mainitsemistasi hääkuvauksista. Voin siis sanoa, että päätän omat työaikani lähes kokonaan itse.

   En ihan ymmärtänyt viittaustasi yrittäjien palkkamääriin, mutta tuli jälleen uutta tietoa itselle. Kiitos siis siitä. :)

   Poista