maanantai 8. tammikuuta 2018

MITEN OLLA VALOKUVATTAVANA?


Moikka!

Taitaa kuulua vähän tähän suomalaiseen luonteeseen ujostella kameran edessä. Joillekin hymyileminen tuntuu ankealta virnistämiseltä, toisille pelkkä kameraan katsominenkin tuottaa vaikeuksia ilman, että silmät alkavat vetistellä. Mikä hauskinta, itselläni valokuvaajana on tämä sama ongelma!

Monet ihmiset pysyvät kameran edestä pois niin paljon kuin mahdollista. Passikuvien ottaminen voi olla todellinen haaste, ja isojen päivien muotokuvat jäävät ottamatta kun kameran eteen ei oikein haluta astua. Tämä on sinänsä harmillinen ilmiö, koska varsinkin myöhemmin kuvia on mahtavaa katsella ja niissä voi olla paljonkin tunnearvoa. Tästä syystä kokosin muutamia vinkkejä siihen, miten kameran eteen astumista voi omalla toiminnallaan helpottaa.1. Valokuvaajakin on vain ihminen

Kuvaustilannetta voi helpottaa pelkästään jo niin, että kertoo valokuvaajalle olevansa jännittynyt kuvaustilanteeseen menemisestä. Pienikin keskustelun virittely voi helpottaa paljon, ja se saa valokuvaajan tuntumaan itselle tutummalta. Harvoin ihmiset tulevat ajatelleeksi sitä, että myös kuvaajalla voi olla (.. ja yleensä onkin) paineita kuvaustilanteesta, jotta hän saisi aikaiseksi juuri sellaiset kuvat mitä asiakas toivoo.

2. Iloiset ajatukset = Iloiset kuvat!
Jos haluat saada aikaiseksi iloiset ja hauskat kuvat, mieti kuvaustilanteeseen asioita jotka saavat sinut hymyilemään. Jos taas haluat enemmän totisemmat kuvat (esimerkiksi passikuva), keskity siihen, ettei suupielet valahda alas ja luo surullista vaikutelmaa. Voit myös kertoa valokuvaajalle ajatuksiasi ennen kuvaustilannetta ja sen aikana, ja hän parhaansa mukaan neuvoo ja kertoo vinkkejä!

3. Mitä enemmän liikettä, sitä eläväisempiä kuvia
Yleensä parhaat kuvat syntyy tilannekuvista, tällöin ilmeet ja asennot ovat luonnollisia. Kuvaustilanteessa liikkuminen ja asentojen vaihtaminen on takuu onnistuneille kuville! Samalla tavalla kun valokuvaaja rajaa ja sommittelee kuvaa eri tavoilla, on kuvattavan tehtävä vaihtaa asentoja. Tämäkin tietysti riippuu paljon siitä, millaiset kuvat on tarkoituksena ottaa. Älä siis ihmettele, jos kamera räpsyy vaikka et poseeraamiseen juuri sillä hetkellä keskittyisikään!


4. Kameraan kokoajan katsominen ei ole välttämätöntä
Toisin kuin voisi kuvitella, voi kuvissa näyttää upeilta esimerkiksi yläkulmaan sijoittunut katse. Tästä voi tulla helposti unelmoiva ja haaveileva vaikutus, kun taas esimerkiksi alakulmaan sijoittunut katse tuo haikean ja muistelevan fiiliksen. Voit kurkistaa taaksesi, tai esimerkiksi katsoa kokonaan sivulle! Tässäkin valokuvaajalta tulee varmasti hyviä vinkkejä.
Tämä voi myös helpottaa kameraan katsomista, kun totuttelee kuvaustilanteeseen ensin sijoittamalla katseen muualle.

5. Vaikka asento voi tuntua oudolta, se voi näyttää hyvältä
Todella usein kuvattavia neuvoessa kuulee kommentin, että "eikö tämä nyt näytä ihan tyhmältä?". Tämän olen itsekin kokenut, mutta lopputulosta katsellessa yllättynyt. Kannattaa siis rohkeasti kuunnella valokuvaajan vinkkejä poseeraamisessa, vaikka ohjeet voivat välillä pilkunviilaukselta tuntuakin!

6. Harjoittele ja valmistaudu tuttavan kanssa

Hyvä tapa valmistautua kuvaukseen on harjoitella etukäteen. Voit pyytää esimerkiksi tuttuasi ottamaan kameralla tai puhelimella sinusta kuvia, ja voitte yhdessä katsoa lopputuloksia. Millaiset poseeraukset näyttävät hyvältä? Jos poseeraaminen tuntuu hankalalta, voit etsiä esimerkiksi netistä vinkkejä siihen, millaiset asennot näyttävät kivalta. Tähän toimii hyvin esimerkiksi Pinterest hakusanoilla
pose ideas.

7. Rekvisiittaa mukaan?

Jos kameran edessä esimerkiksi kädet tuntuvat siltä ettei oikein tiedä mitä niillä pitäisi tehdä tai miten asetella, on loistava idea ottaa mukaan rekvisiittaa! Jonkin asian pitäminen kädessä on tutkittu vaikuttavan paljon kuvattavan kohteen rentoutumiseen kameran edessä. Voitte esimerkiksi aloittaa kuvaustilanteen rekvisiitan kanssa, ja myöhemmässä vaiheessa kokeilla ilman sitä.

8. Ajattele kuvaustilanne heittäytymis- ja itsensä ylittämisen hetkenä

Kerää kaikki rohkeutesi ja heittäytymiskykysi kuvaustilanteeseen. Hulluttele, liiku ja naura paljon! Kameran takana oleva ihminen ei pidä sinua "kauhean nolona" tai "hulluna", vaan todennäköisesti ihailee heittäytymiskykyäsi ja taitoasi olla kameran edessä. Itse ainakin huomaan monesti alkavani hymyilemään nähdessäni asiakkaan heittäytyvän kameran edessä!


Usein kuvattavat henkilöt ujostelevat kysyä apua valokuvaajalta. Valokuvaajan tehtävä on saada sinun toiveidesi mukaiset kuvat, ja hänellä on todennäköisesti paljon kokemusta ihmisten neuvomisesta. Monille pelkkä puhuminenkin jo auttaa rentoutumaan. Tästä syystä kannattaa siis rohkeasti kysyä vinkkejä esimerkiksi ilmeiden ja asentojen kanssa.

Vinkki!

Silmät alkavat vetistää ja vuotavat kuin itkiessä. Tuttu tunne?
Sain tähän loistavan ja toimivan vinkin ollessani rutiinitarkastuksessa. Kerroin hoitajalle ongelmastani yrittäessäni erottaa E-kirjaimen osoitussuuntaa. Hän käski minun räpyttää silmiäni mahdollisimman paljon, ja silloin ne eivät vetistä. Kokeilin sitä, ja toimii!

Millaisia ajatuksia tämä kirjoitus herätti? Onko sinulla hyviä tai huonoja kokemuksia kameran edessä olemisesta?

10 kommenttia:

 1. Wau, ihana postaus ja hyvät vinkit! Mua ainakin itseä aina ahdistaa ja tuntuu vaikealta olla kuvattavana, niin en harrasta niin paljon asukuvia kuin moni bloggaaja. Mutta toivottavasti näistä saisin hyviä vinkkejä myös sitten omaan ihmiskuvaukseen jota vielä on toivottavasti tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä tuntuu olevan melko yleinen ongelma, yllätti ainakin minut. Kiva kuulla jos tästä oli apua!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Varmasti päätyy käyttöön, vaikka ei itsellä niin kamerakammoa olekkaan niin voi ainankin yrittää auttaa niitä, joita on kuvaamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla että vinkit lähtee käyttöön. :)

   Poista
 3. Huippuja vinkkejä! Näistä on varmasti apua monelle. Ja tätähän voi linkkailla sellaisille ihmisille, jotka ujostelvat eivätkä tykkää olla kameran edessä. Helpottaa munkin hommaa :)

  Oon käynyt useemman kerran kuvaamassa yhtä hyvää ystävääni. Ekoilla kerroilla kameran edessä oleminen ei ole tullut yhtään luonnnostaan, mutta nyt tulee. Se on tosi siistiä huomata kuvattava kehitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Iida! Ehdottomasti linkkiä menemään, jos joku sattuu tarvitsemaan :) Ja joo, itse olen huomannut saman kehityksen monilla ihmisillä! Kiva tunne huomata, varsinkin jos on omilla tekemisillä / sanoilla ollut vaikutusta kameraan tottumisessa. :)

   Poista
 4. Vinkit kuulostivat hyviltä ja helpoilta toteuttaa. Menin heti katselemaan myös pinterestistä poseerauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se oli tarkoituskin! Toivottavasti löytyy sopivia kuvia inspiraatioksi. :)

   Poista
 5. Tosi hyviä vinkkejä! Itse ainakin poimin muutaman jutun myös kameran takana toimimiseen ;)

  VastaaPoista